Sałatka z falafelami
Składniki:
falafele:
- 300 g suchej ciecierzycy (do moczenia przez całą noc) lub 1 puszka ciecierzycy w zalewie
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczka chilli
- odrobina soli, pieprzu
- łyżeczka curry
- olej kokosowy do smażenia
sałatka:
- roszponka (garść)
- kilka jadalnych kwiatów
- kilka falafeli
- sól, pieprz
- sos balsamiczny (balsamico)
- olej lniany cytrynowy do skropienia
Przygotowanie:
Ciecierzycę należy ugotować i odcedzić lub opłukać ciecierzycę z puszki. Następnie należy ją zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub zblendować na gładką masę. Pokroić cebulę i natkę pietruszki bardzo drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Z masy formuj niewielkie kotleciki i smaż je do zarumienienia na oleju kokosowym. Na talerzu rozsyp roszponkę, poukładaj falafele, rozsyp jadalne kwiaty, całość skrop sosem balsamicznym i olejem lnianym cytrynowym.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz