Sałatka z falafelami

Składniki:

falafele:

  • 300 g suchej ciecierzycy (do moczenia przez całą noc) lub 1 puszka ciecierzycy w zalewie
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczka chilli
  • odrobina soli, pieprzu
  • łyżeczka curry
  • olej kokosowy do smażenia

sałatka:

  • roszponka (garść)
  • kilka jadalnych kwiatów
  • kilka falafeli
  • sól, pieprz
  • sos balsamiczny (balsamico)
  • olej lniany cytrynowy do skropienia

Przygotowanie:

Ciecierzycę należy ugotować i odcedzić lub opłukać ciecierzycę z puszki. Następnie należy ją zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub zblendować na gładką masę. Pokroić cebulę i natkę pietruszki bardzo drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Z masy formuj niewielkie kotleciki i smaż je do zarumienienia na oleju kokosowym. Na talerzu rozsyp roszponkę, poukładaj falafele, rozsyp jadalne kwiaty, całość skrop sosem balsamicznym i olejem lnianym cytrynowym.

 

 

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz