Sernik z lemon curd

Opublikowano:
Sernik z lemon curd

Składniki na spód:

  • opakowanie ciastek pełnoziarnistych (ok 250-300 g)
  • 80 g oleju kokosowego

 

Ciastka należy pokruszyć (najlepiej w malakserze), połączyć z płynnym olejem kokosowym do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Taką masą wyłożyć tortownicę i schłodzić w lodówce.

Składniki na masę:

  • 800 g chudego twarogu
  • 150 g oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 skórka z otartej cytryny
  • 3 jaja

Ser miksujemy z ksylitolem i skórką z cytryny. Dodajemy kolejno jaja, olej kokosowy w temperaturze pokojowej. Masę serową wylewamy na uprzednio przygotowany spód. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 160 stopni. Sernik zostawiamy w uchylonym piecu do ostudzenia, a następnie schładzamy w lodówce przez 6-10 godzin. Dopiero na schłodzony sernik wylewamy lemon curd.

Składniki na lemon curd:

  • 40 g oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 jajo
  • skórka z cytryny (1-2 sztuki)
  • sok z 1/2 cytryny

Rozpuść olej kokosowy w rondelku – dodaj wszystkie składniki i dokładnie zmiksuj mikserem. Masę w szklanej misce umieść na garnku z gotującą się wodą (kąpiel wodna) – mieszać szybko do zgęstnienia. Po przestudzeniu rozprowadzić na schłodzony sernik. Sernik powinien z masą lemon curd poleżeć w lodówce minimum 2-3 godziny. Wyjmować z lodówki bezpośrednio przed podaniem.