Sernik z lemon curd
Składniki na spód:
- opakowanie ciastek pełnoziarnistych (ok 250-300 g)
- 80 g oleju kokosowego
Ciastka należy pokruszyć (najlepiej w malakserze), połączyć z płynnym olejem kokosowym do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Taką masą wyłożyć tortownicę i schłodzić w lodówce.
Składniki na masę:
- 800 g chudego twarogu
- 150 g oleju kokosowego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 skórka z otartej cytryny
- 3 jaja
Ser miksujemy z ksylitolem i skórką z cytryny. Dodajemy kolejno jaja, olej kokosowy w temperaturze pokojowej. Masę serową wylewamy na uprzednio przygotowany spód. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 160 stopni. Sernik zostawiamy w uchylonym piecu do ostudzenia, a następnie schładzamy w lodówce przez 6-10 godzin. Dopiero na schłodzony sernik wylewamy lemon curd.
Składniki na lemon curd:
- 40 g oleju kokosowego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1 jajo
- skórka z cytryny (1-2 sztuki)
- sok z 1/2 cytryny
Rozpuść olej kokosowy w rondelku – dodaj wszystkie składniki i dokładnie zmiksuj mikserem. Masę w szklanej misce umieść na garnku z gotującą się wodą (kąpiel wodna) – mieszać szybko do zgęstnienia. Po przestudzeniu rozprowadzić na schłodzony sernik. Sernik powinien z masą lemon curd poleżeć w lodówce minimum 2-3 godziny. Wyjmować z lodówki bezpośrednio przed podaniem.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz