Torcik makowy

Opublikowano:
Torcik makowy

Skład na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g oleju kokosowego
  • szklanka ksylitolu
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki maku (suchego)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Skład masy serowej:

  • 350 g chudego twarogu
  • 6 łyżek oleju lnianego cytrynowego
  • 4 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
  • pestki granatu

 

Oddziel białka od żółtek – żółtka utrzyj z ksylitolem. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, mak oraz mleko oraz rozpuszczony (miękki) olej kokosowy. Wymieszaj dokładnie mikserem.  Na koniec dodaj ubite na sztywną pianę białka i wymieszaj drewnianą łyżką – dzięki temu ciasto będzie pulchniejsze. Tak przygotowaną masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut.

Ser, olej i ksylitol blendujemy na gładką emulsję. Krem rozprowadzamy na górze przestudzonego torciku makowego – na górę obficie nasypujemy pestki granata. Ciasto przechowujemy w lodówce.