Torcik makowy
Skład na ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g oleju kokosowego
- szklanka ksylitolu
- 5 jajek
- 1/2 szklanki maku (suchego)
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Skład masy serowej:
- 350 g chudego twarogu
- 6 łyżek oleju lnianego cytrynowego
- 4 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
- pestki granatu
Oddziel białka od żółtek – żółtka utrzyj z ksylitolem. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, mak oraz mleko oraz rozpuszczony (miękki) olej kokosowy. Wymieszaj dokładnie mikserem. Na koniec dodaj ubite na sztywną pianę białka i wymieszaj drewnianą łyżką – dzięki temu ciasto będzie pulchniejsze. Tak przygotowaną masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut.
Ser, olej i ksylitol blendujemy na gładką emulsję. Krem rozprowadzamy na górze przestudzonego torciku makowego – na górę obficie nasypujemy pestki granata. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Laboratorium Biooil
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz