Żółty hummus z nasionami

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 3/4 szklanki tahini (można wykonać samodzielnie z nasion sezamu)
  • 1/3 szklanki wody
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka kurkumy w proszku
  • 2 łyżki oleju lnianego cytrynowego lub innego oleju tłoczonego na zimno
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • odrobina soli
  • nasiona i olej do podania (pestki dyni, pestki słonecznika, sezam)

 

Dzień wcześniej moczymy ciecierzycę w zimnej wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej – wody na cieciorkę powinno być co najmniej dwa razy tyle, ile ciecierzycy (a najlepiej jeszcze więcej). Cieciorka powinna postać przynajmniej całą noc i nasiąknąć wodą. Namoczoną i napuchniętą ciecierzycę odcedzamy i opłukujemy. Zalewamy świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy przez 40 minut (aż do czasu, gdy cieciorka będzie miękka). Ugotowaną cieciorkę odcedzamy, płuczemy i zostawiamy do przestygnięcia (aby nie była gorąca).

Przestudzoną cieciorkę wrzucamy do malaksera (blendera), dodajemy tahini, sól, sok z cytryny, olej, kurkumę – blendujemy co najmniej 2-3 minuty, do czasu uzyskania przyjemnej aksamitnej konsystencji. Przed podaniem dolewamy oleju i posypujemy ulubionymi nasionami.

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz