Żółty hummus z nasionami
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 3/4 szklanki tahini (można wykonać samodzielnie z nasion sezamu)
- 1/3 szklanki wody
- ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- łyżka kurkumy w proszku
- 2 łyżki oleju lnianego cytrynowego lub innego oleju tłoczonego na zimno
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina soli
- nasiona i olej do podania (pestki dyni, pestki słonecznika, sezam)
Dzień wcześniej moczymy ciecierzycę w zimnej wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej – wody na cieciorkę powinno być co najmniej dwa razy tyle, ile ciecierzycy (a najlepiej jeszcze więcej). Cieciorka powinna postać przynajmniej całą noc i nasiąknąć wodą. Namoczoną i napuchniętą ciecierzycę odcedzamy i opłukujemy. Zalewamy świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy przez 40 minut (aż do czasu, gdy cieciorka będzie miękka). Ugotowaną cieciorkę odcedzamy, płuczemy i zostawiamy do przestygnięcia (aby nie była gorąca).
Przestudzoną cieciorkę wrzucamy do malaksera (blendera), dodajemy tahini, sól, sok z cytryny, olej, kurkumę – blendujemy co najmniej 2-3 minuty, do czasu uzyskania przyjemnej aksamitnej konsystencji. Przed podaniem dolewamy oleju i posypujemy ulubionymi nasionami.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz