Piernik z powidłami
Składniki na 2 blaszki „keksówki”:
- 3 duże jaja (lub 4 małe)
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 szklanka powideł „z górką” (najlepiej śliwkowych)
- 80 g oleju kokosowego
- przyprawa do piernika
- 1 łyżka cynamonu
- 2 duże łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Jaja ubijamy z ksylitolem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy łyżka po łyżce mąkę, sodę, kakao, cynamon, przyprawę do piernika. Na sam koniec dodajemy mleko i olej, bardzo powoli nadal mieszając. Do przygotowanego ciasta dodajemy powidła – mieszamy łyżką tak, by powidła były równomiernie rozprowadzone w cieście. Gotowe ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni – do uzyskania tzw. „suchego patyczka”.
Laboratorium Biooil
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz