Wiosenne ślimaki cynamonowe

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g oleju kokosowego
  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • cynamon w proszku
  • cukier trzcinowy

do posmarowania: 2 rozkłócone jaja

Przygotowanie:

Mąkę umieszczamy w głębokiej misie robota kuchennego. W wysokim osobnym naczyniu przygotowujemy zaczyn – świeże drożdże łączymy z mlekiem, olejem kokosowym, cukrem, szczyptą soli. Zaczyn wlewamy do misy z mąką, dodajemy olej, jaja. Wyrabiamy ciasto drożdżowe – odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą szmatką. Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na cienki (ok. 0,5 cm) prostokątny placek.

Placek dzielimy na długie pasy. Następnie, każdy pasek należy posmarować rozkłóconym jajkiem i  oprószyć cynamonem oraz cukrem.Tak przygotowany pas zwijamy w ślimaka i umieszczamy w blasze, jak na załączonym zdjęciu. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze ok. 220 stopni.

Laboratorium Biooil
Brak komentarzy
Opublikowano w:
Blog, Przepisy kulinarne, Przepisy z olejem kokosowym
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz