Croquembouche

Składniki na profiterolki (kule):

Krem:

  • 600 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g ksylitolu
  • łyżka koncentratu waniliowego
  • 2 łyżki mąki: pszennej i ziemniaczanej (w sumie 4 łyżki)

Przygotowanie:

Rozpuść w garnku olej kokosowy, dodaj wodę i zagotuj. Na wrzącą mieszankę wsypuj mąkę pszenną i energicznie mieszaj – zdejmuj z gazu i odstaw do przestygnięcia. Gdy ciasto przestygnie wbij jaja i dokładnie zmiksuj. Ciasto wyciskaj na blachę rękawem cukierniczym, tworząc małe kulki jednakowej wielkości – piecz w temperaturze 200 stopni przez mniej więcej 20-25 minut. W garnku zagotuj mleko i odstaw na bok. W misie utrzyj ksylitol i żółtka do białości – dodaj mąkę i miksuj, aż uzyskasz jednolitą
pastę. Pastę przełóż do ciepłego mleka i mieszaj do rozpuszczenia – następnie postaw na palnik i czekaj aż zgęstnieje. Krem pozostaw do przestygnięcia.
W garnku rozpuścić ksylitol i wodę – odparowywać aż do uzyskania karmelu. Faszeruj profiterolki kremem z pomocą końcówki do nadziewania. Profiterolki układaj w wieżę, sklejając je odrobiną karmelu. Gdy wieża zastygnie, roztoczyć wokół niej karmelową siatkę (łyżeczką lub widelcem tworzyć karmelowe nitki).

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz