Ptysie z pastą budwigową
Składniki na ptysie:
- szklanka wody
- 100 g oleju kokosowego
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
Przygotowanie masy serowej:
- 200 g chudego twarogu
- 80 ml jogurtu 0%
- 3-4 łyżki oleju lnianego cytrynowego
- 2 łyżki miodu
- opcjonalnie: owoce
Przygotowanie ciasta:
Przygotowujemy jak klasyczne ciasto parzone. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło. Doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie gasimy płomień, dodajemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Ciasto odkładamy do przestygnięcia.
Gdy masa ostygnie, wbijamy do niej 2 jajka i dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe ptysie. Pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu rozkrawamy na pół i nadziewamy masą serową.
Przygotowanie nadzienia:
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i schładzamy. Schłodzoną masę wyciskamy do ptysiów. Ptysie można delikatnie oprószyć cukrem pudrem i podać z owocami.
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz