Ptysie z pastą budwigową

Opublikowano:
Ptysie z kremem serowym

Składniki na ptysie:

Przygotowanie masy serowej:

  • 200 g chudego twarogu
  • 80 ml jogurtu 0%
  • 3-4 łyżki oleju lnianego cytrynowego
  • 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie: owoce

Przygotowanie ciasta:
Przygotowujemy jak klasyczne ciasto parzone. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło. Doprowadzamy całość do wrzenia. Następnie gasimy płomień, dodajemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Ciasto odkładamy do przestygnięcia.
Gdy masa ostygnie, wbijamy do niej 2 jajka i dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe ptysie. Pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu rozkrawamy na pół i nadziewamy masą serową.

Przygotowanie nadzienia:
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i schładzamy. Schłodzoną masę wyciskamy do ptysiów. Ptysie można delikatnie oprószyć cukrem pudrem i podać z owocami.