Eklery z czekoladą

Składniki:

CIASTO

  • 100 ml wody
  • 50 ml mleka
  • 50 g oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • łyżka ksylitolu
  • 100 g mąki
  • 3 jajka

KREM

  • 200 g chudego twarogu
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka

POLEWA

Przygotowanie:

Wodę zagotuj z olejem kokosowym, ksylitolem i solą. Do gotującej się wody wsyp mąkę i mieszaj energicznie – zdejmij z gazu i odstaw do przestygnięcia. Do schłodzonej masy wbij jaja i zmiksuj. Z gotowej masy wyciskaj na blachę z papierem do pieczenia „ciastka” eklerów – piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu rozkrój wzdłuż na pół (nie musisz przekrawać do końca).
Orzechy z olejem zblenduj na gładko – dodaj mleko, ser i miód i blenduj do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodaj kakao i połącz na jednolitą masę. Masą przekładaj eklery.

W garnuszku rozpuść olej kokosowy z ksylitolem, dodaj kakao i odstaw do zgęstnienia. Ozdób eklery obficie polewą czekoladową – przechowuj w lodówce.

Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz