Eklery z czekoladą
Składniki:
CIASTO
- 100 ml wody
- 50 ml mleka
- 50 g oleju kokosowego
- szczypta soli
- łyżka ksylitolu
- 100 g mąki
- 3 jajka
KREM
- 200 g chudego twarogu
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
POLEWA
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Wodę zagotuj z olejem kokosowym, ksylitolem i solą. Do gotującej się wody wsyp mąkę i mieszaj energicznie – zdejmij z gazu i odstaw do przestygnięcia. Do schłodzonej masy wbij jaja i zmiksuj. Z gotowej masy wyciskaj na blachę z papierem do pieczenia „ciastka” eklerów – piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu rozkrój wzdłuż na pół (nie musisz przekrawać do końca).
Orzechy z olejem zblenduj na gładko – dodaj mleko, ser i miód i blenduj do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodaj kakao i połącz na jednolitą masę. Masą przekładaj eklery.
W garnuszku rozpuść olej kokosowy z ksylitolem, dodaj kakao i odstaw do zgęstnienia. Ozdób eklery obficie polewą czekoladową – przechowuj w lodówce.
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz