Rolada biszkoptowa matcha
Składniki:
biszkopt:
- 5 jaj
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka herbaty macha (czubata)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
krem:
- 300 ml śmietany 30%
- 1 łyżka herbaty matcha
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 4 łyżki wody
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i herbatą matcha. Oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy z cukrem na pianę. Do piany z białek dodajemy stopniowo żółtka, nadal ubijając. Na koniec dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłe ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę. Delikatnie wyjmujemy ciasto z blachy, przykrywamy lnianą ściereczką i zwijamy w rulon. Odstawiamy.
- Śmietanę ubijamy z herbatą matcha i cukrem pudrem. Osobno rozpuszczamy żelatynę w wodzie i mieszamy z ubitą już bitą śmietaną. Dodajemy upłynniony olej kokosowy.
- Rozwijamy roladę, smarujemy masą śmietanową i zwijamy roladę ponownie. Ciasto można dodatkowo przyozdobić cukrem pudrem. Roladę trzymamy w lodówce – podajemy schłodzoną.
Laboratorium Biooil
Opublikowano w:
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz
Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz