Rolada biszkoptowa matcha

Składniki:

biszkopt:

  • 5 jaj
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka herbaty macha (czubata)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

krem:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka herbaty matcha
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i herbatą matcha. Oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy z cukrem na pianę. Do piany z białek dodajemy stopniowo żółtka, nadal ubijając. Na koniec dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłe ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę. Delikatnie wyjmujemy ciasto z blachy, przykrywamy lnianą ściereczką i zwijamy w rulon. Odstawiamy.
  2. Śmietanę ubijamy z herbatą matcha i cukrem pudrem. Osobno rozpuszczamy żelatynę w wodzie i mieszamy z ubitą już bitą śmietaną. Dodajemy upłynniony olej kokosowy.
  3. Rozwijamy roladę, smarujemy masą śmietanową i zwijamy roladę ponownie. Ciasto można dodatkowo przyozdobić cukrem pudrem. Roladę trzymamy w lodówce – podajemy schłodzoną.
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Napisz komentarz